Merkostnader ved ZEN. En case studie av Nidarvollutbyggingen i Trondheim
Lien, Anne Brit Gunnarshaug; Vågbø, Pål Christian Broberg; Wigenstad, Tore; Jenssen, Bjørn; Backe, Stian
Research report
Published version
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [5912]
- Rapporter fra SINTEF Community [792]
- SINTEF Community [2286]
- SINTEF Energi [1836]
- ZEN Reports [70]
Abstract
Et nullutslippsområde, eller et Zero Emission Neighbourhood (ZEN), er et område med bygninger som i gjennomsnitt minimerer og kompenserer for alle klimagassutslipp fra bygging og drift. Bygningene er energieffektive og det produseres fornybar energi innenfor området til å dekke behovet for energi og for å kompensere for klimagassutslipp. I denne rapporten diskuteres kostnadene ved ZEN i forhold til kostnadene ved å bygge etter dagens krav til energistandard. Nidarvollutbyggingen er brukt som case. Nidarvoll rehabiliteringssenter, skole og idrettshall stod ferdig i 2024 og er en del av ZEN pilotområdet Sluppen i Trondheim. Behovet for levert energi og effekt som benyttes i rapportens vurderinger er beregnet behov ved forventet drift.
Rapporten identifiserer at merkostnadene for ZEN er knyttet til: løsninger for lavt varmetap fra bygningene, produksjon av fornybar energi på eller ved bygningene, distribusjon av energi mellom bygningene, og økt behov for spesialkompetanse fra rådgivere.
Behov for levert energi og merkostnader for en valgt løsning for Nidarvollutbyggingen er sammenlignet med en referanse for utbyggingen på TEK17 nivå. For den valgte løsningen er behovet for elektrisitet redusert, og i tillegg kompenseres det reduserte behovet av solcelleproduksjon. Totalt er levert elektrisitet redusert med 50%1 sammenlignet med TEK17 referansen. Levert fjernvarme er redusert i valgt løsning fordi deler av fjernvarmeleveransen er erstattet med lokal varmepumpe. Totalt er levert fjernvarmebehov redusert med 91% sammenlignet med TEK17 referansen.
Total merkostnad for hele området er estimert til ca. 5% av totale budsjetterte kostnader. De bygningsmessige tiltakene er mest kostnadskrevende og utgjør 30% av merkostnadene. Varmepumper står for ca. 12%. Postene varme- og kjølesystem, automatikk og prosjektering står for ca. 10% hver. Solkraftanlegget utgjør 5%, men nok solkraft til å dekke hele el-behovet ville ført til at merkostnadene tilknyttet solkraft var betydelig høyere.
Det er gjennomført lønnsomhetsberegninger for Nidarvollutbyggingen i forhold til endringer i forutsetninger som energiprising, karbonprising og grønne lån. De økonomiske analysene indikerer at ZEN-delen av Nidarvoll-casen opprettholder sin lønnsomhet over alle scenarier som er beskrevet, inkludert den mest konservative banen "NVE Lav". Dette tyder på at prosjektet er robust mot selv konservative markedsforhold.
Selv om behovet for levert energi er redusert med over 60% sammenlignet med TEK17 referanse, har det vist seg utfordrende å oppnå netto nullutslipp. Flere faktorer bidrar til dette, inkludert at bygningene brukes utover standardberegninger, en mer effektiv geotermisk varmepumpe er ikke mulig grunnet uegnede grunnforhold og pålagt bruk av fjernvarme øker behovet for levert energi. I tillegg er solcellearealet utilstrekkelig for å dekke hele elektrisitetsbehovet, spesielt for bygninger med mer enn 2-3 etasjer der tilgjengelig takplass er begrenset. Til tross for disse utfordringene har prosjektet oppnådd målet om 30% reduksjon i totale klimagassutslipp over levetiden.