Klimatilpasset bygning. Anvisning for anskaffelse i plan- og byggeprosessen
Research report
Published version

View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Klima 2050 Report [49]
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [6257]
- Rapporter fra SINTEF Community [814]
- SINTEF Community [2407]
Abstract
Klimatilpassede bygninger og bygningskonstruksjoner benyttes som fellesbetegnelse for konstruksjoner som planlegges, prosjekteres og utføres for å motstå ulike typer ytre klimapåkjenning – fra nedbør, snøavlagring, vind, solstråling, temperatur og flomvann gjennom sin tilsiktede levetid. Det innebærer at konstruksjonene er planlagt, prosjektert og utført for å motstå dagens værsituasjon og det klimaet bygningen er forventet å møte i fremtiden.
Denne rapporten er ment å være en overordnet tverrfaglig anvisning til hjelp ved anskaffelse av aktører til et tiltaks plan- og byggesak. Anvisningen peker på tema som må belyses og oppgaver som må løses, med betydning for klimatilpasning, i et tiltaks plan- og byggesak.
Det er tilstrebet at anvisningen skal være kort, praktisk og presis. Anvisningen er av den grunn utformet som en overordnet sjekkliste over klimatilpasningsaksjoner/-oppgaver som må hensyntas og løses i de ulike fasene av en byggesak med videre henvisning til relevante kilder og verktøy. Totalt er det identifisert 21 sjekkpunkter som bør vurderes i løpet av en anskaffelses- og byggeprosess.
Arbeidet er initiert av Klæbu og Trondheim kommune (felles kommune fra 2020) som ønsket å utrede hvordan klimatilpasning skulle håndteres ved det nye helse- og velferdssenteret i Klæbu. Klæbu kommune søkte og fikk tildelt skjønnsmidler fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag (nå Trøndelag) og det ble etablert et samarbeid med Klima 2050 som er et forskningssenter der Trondheim kommune er en av 20 partnere. Ved å bruke Klæbu Helse- og Velferdssenter som eksempel ble det gjennom en større workshop og flere mindre arbeidsmøter utarbeidet en sjekkliste for klimatilpasning av en anskaffelses- og byggeprosess.
Stor grad av brukermedvirkning har preget arbeidet med anvisningen og aktører i byggesaken, Trondheim kommune, prosjekteier Klæbu kommune og forskere i Klima 2050 har deltatt i arbeidet.