dc.description.abstract | For å kunne kvantifisere utviklingen av et nullutslippsområde er klimagassutslipp fra materialer og energibruk i drift viktige indikatorer. Det er utviklet en standard for metode for klimagassberegninger for bygninger – NS 3720:2018 som benyttes for å kvantifisere klimagassutslippene gjennom hele levetiden til et bygg. I tillegg har FutureBuilt satt i gang arbeid med utvikling av metodikk og kriterier for FutureBuilt Zero, som inkluderer klimagassutslipp fra alle faser i byggets levetid; anleggs-virksomhet, transport av materialer, materialbruk og materialsvinn, vedlikehold, energibruk i drift og avhending/ombruk/gjenvinning. Denne rapporten viser fremgangsmåte og resultater i et ZEN-case basert på å vurdere ulike metodiske valg knyttet til klimagassberegninger, henholdsvis med metodikken i NS 3720 og ut fra kriteriene i FutureBuilt Zero, og hvilken effekt disse valgene har på resultatene fra klimagassberegninger for et antall bygg.
Det er gjennomført klimagassberegninger for tre eksempelprosjekter (Kristian August gate 13 – nybygg, Kristian August gate 13 – eksisterende bygg, og Høyblokk), der detaljert informasjon er benyttet både ved bruk av NS 3720 metoden og ved bruk av kriteriene i FutureBuilt Zero. På bakgrunn av resultatene fra disse beregningene visualiseres det hvordan de metodiske forskjellene i beregningen av klimagassutslipp i livsløpet til bygg kan påvirke sluttresultatet og ikke minst den relative betydningen av forskjellige livsløpsmoduler og utslippskilder. Dette vil igjen kunne påvirke metodiske valg og dernest hvilke tiltak som blir besluttet gjennomført i praksis for å redusere klimagassutslipp for fremtidige prosjekter.
Resultatene fra denne studien viser at valg av metode og regneregler vil ha betydelig innvirkning på de beregnete klimagassutslippene og derfor vil kunne påvirke metodiske valg og prioritering av hvilke utslippsreduksjonstiltak som kan tenkes gjennomført i praksis. | en_US |