Levetider for våtromsmembraner i bygninger. Kartlegging av nedbrytningsfaktorer og testmetoder for å estimere levetid
Research report
Published version
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [6013]
- Rapporter fra SINTEF Community [800]
- SINTEF Community [2322]
- SINTEF Fag; SINTEF Research [105]
Abstract
Våtromsmembraner kommer i flere varianter og forskjellige typer polymerer. Egenskapene til disse produktene avhenger blant annet av hvordan de er bygd opp. Siden de forskjellige mem-branene kom på markedet, har det foregått utvikling og forbedring av alle våtromsmembraner og deres produksjonsprosesser. Egenskapene til våtromsmembranene vil derfor variere mel-lom tidsepoker og mellom ulike produsenter.
I dag er det stor mangel på levetidsdata for våtromsmembraner fra felt- og laboratoriestudier. Det er mange ulike faktorer som bryter ned polymerer og påvirker levetiden til våtroms-membraner, som for eksempel material- og installasjonskvalitet, eksponeringsmiljø og bruks-belastning. Nedbrytningsmekanismene er komplekse og sammensatte, samtidig som det mangler en fullstendig beskrivelse av dem. Derfor er det vanskelig å lage god statistikk, og det er stor usikkerhet knyttet til levetidsdata. Det er behov for økt kunnskap om de faktorer som fører til nedbryting, og de prosessene og nedbrytningsmekanismene som følger.
For å etablere levetidsdata er det viktig å finne passende markører og testmetoder som kan brukes for å bedømme endringer i plastmaterialer over tid. Endringer i markør bør også gjen-speile endring i funksjonelle egenskaper til membranen.
Videre arbeid vil bestå av å samle inn materialprøver fra felt, fastsette ulike egenskaper gjen-nom prøving samt å gi en kvalitativ og kvantitativ beskrivelse av eksponeringsmiljø. Etter at man har fastsatt egenskaper til våtromsmembraner som er utsatt for naturlig aldring, sammen-liknes egenskapene med resultater fra prøving av nye våtromsmembraner gjennom kor-relasjonsstudier.