Klimatilpasning i arealplanlegging. Eksempler fra Trondheim
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2832991Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Klima 2050 Report [49]
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [6238]
- Rapporter fra SINTEF Community [811]
- SINTEF Community [2394]
Sammendrag
Hensikten med denne rapporten er å finne ut hvordan klimatilpasning er hensyntatt i et utvalg av planer fra Trondheim kommune og noen eksempler fra Oslo kommune.
Metodisk er det sett på samlet 24 reguleringsplaner fra kommuneplanens arealdel, kommunedelplaner og detaljreguleringsplaner. Det har vært prioritert å gå gjennom nyere planer (2021- 2004) og med beliggenhet i mer utsatte områder. Kommunens kartverktøy er benyttet for å få oversikt over vannveier, flomutsatte områder og forsenkninger i terreng, samt kystnære områder utsatt for oversvømmelse ved havnivåstigning, stormflo og bølger
Et viktig funn i rapporten er at det uavhengig av plannivå går igjen at det er få konkrete bestemmelser som sikrer spesifikke tiltak for å redusere klimarisiko. Planer for større områder har i større grad hatt overordnede mål om klimavennlig bydel i utarbeidelse av planen. Det går igjen i de gjennomgåtte detaljreguleringsplanene at det er få bestemmelser med fokus på klimatilpasning av bygg. Det stilles krav til utforming og materialer med tanke på kulturmiljø, estetikk eller energibruk, men ikke robusthet mot klimaendringer. Dette er overlatt til teknisk forskrift (TEK17).
I hvor stor grad klimatilpasning har vært et tema og blitt formidlet i plandokumentene har variert. De fleste planene omtaler overvann, skred og flom, men kun 10 av 24 har fremstilt det som en problemstilling knyttet til klimaendringer.
Det er i denne studien sett på krav til klimatilpasning på ulike plannivå. Det kan i videre arbeid være interessant å undersøke hvordan kravene gitt i arealplan følges opp i byggesak og kontrollere hva som faktisk har blitt bygget.