dc.contributor.author | Almås, Karl Andreas | |
dc.contributor.author | Josefsen, Kjell Domaas | |
dc.contributor.author | Gjøsund, Svein Helge | |
dc.contributor.author | Skjermo, Jorunn | |
dc.contributor.author | Forbord, Silje | |
dc.contributor.author | Jafarzadeh, Sepideh | |
dc.contributor.author | Sletta, Håvard | |
dc.contributor.author | Aasen, Inga Marie | |
dc.contributor.author | Hagemann, Andreas | |
dc.contributor.author | Chauton, Matilde Skogen | |
dc.contributor.author | Aursand, Ida Grong | |
dc.contributor.author | Evjemo, Jan Ove | |
dc.contributor.author | Slizyte, Rasa | |
dc.contributor.author | Standal, Inger Beate | |
dc.contributor.author | Grimsmo, Leif | |
dc.contributor.author | Aursand, Marit | |
dc.date.accessioned | 2021-06-11T07:29:46Z | |
dc.date.available | 2021-06-11T07:29:46Z | |
dc.date.created | 2021-06-10T09:36:19Z | |
dc.date.issued | 2020-11-02 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2758913 | |
dc.description.abstract | I rapporten er 23 ulike råvarer vurdert ut fra tre kriterier: • Hvor mye råvare kan være tilgjengelig? • Kan råvaren bidra til å dekke det framtidige behovet for protein og EPA/DHA? • Kan dette fremskaffes på en bærekraftig måte til en akseptabel pris? I tillegg er det sett som en fordel at råvarene kan produseres eller høstes i Norge. Etter vurderingen står 7 av 23 råvarekilder igjen som realistiske bidragsytere for å dekke det fremtidige fôrbehovet, hvorav tre er i storskala industriell produksjon Norge har en nasjonal ambisjon om vekst i lakseproduksjonen opp mot 5 millioner tonn i 2050. Dette vil kreve opp mot 6 millioner tonn tørt fôr. Dersom veksten ikke skal dekkes ved økt import av soya, må ca. 75 % av proteinet fremstilles fra andre råvarer og gjennom andre industrielle prosesser enn de vi har i dag. i dag (pelagisk fisk, marint restråstoff og soya), mens fire krever utvikling og/eller oppskalering (mesopelagisk fisk, grasprotein, dyrking av mikroalger og hetero- og kjemoautotrofe mikroorganismer). Spesielt mesopelagisk fisk er en nøkkel til å dekke det framtidige fôrbehovet. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | SINTEF Ocean AS | en_US |
dc.relation.ispartofseries | SINTEF rapporter;2020:01128 A | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no | * |
dc.subject | Havbruk | en_US |
dc.subject | Fiskefôr | en_US |
dc.title | Bærekraftig fôr til norsk laks | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.description.version | publishedVersion | en_US |
dc.rights.holder | © SINTEF 2020 | en_US |
dc.source.pagenumber | 119 | en_US |
dc.identifier.cristin | 1914989 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |
cristin.fulltext | | |