Beregningsverktøy for bærekraftig by- og regionsutvikling Identifisering av behov – workshop og intervjuer
Research report
Published version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2579115Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [5477]
- Rapporter fra SINTEF Community [727]
- SINTEF Community [2181]
- SINTEF Notat [49]
Sammendrag
Formålet med dette notatet er å oppsummere funnene fra det grunnleggende arbeidet i deloppgave 1.2. Den første store oppgaven var å gjennomføre en workshop med alle prosjektpartnerne og med en bredt sammensatt gruppe relevante fagpersoner til stede. Det ble gjennomført tre påfølgende gruppeintervjuer i etterkant av workshopen. Hensikten med oppgaven var å innhente mest mulig innspill fra flest mulig relevante aktører til hvordan et verktøy med veileder bør utvikles i prosjektet.
Til den innledende workshopen ble det sendt ut en invitasjon til mange ulike aktører og fagfolk. Blant deltakerne var flere kommuner, direktorater, forskningsmiljøer, konsulentmiljøet og ulike interesseorganisasjoner representert. De etterfølgende tre gruppeintervjuer ble gjennomført for å komplettere empirien. Gruppeintervju med aktører fra to større kommuner og et gruppeintervju med en fylkeskommune ble gjennomført de påfølgende månedene. Norske kommuner ses som den mest relevante brukergruppa for verktøyet. Det er i tillegg tenkt at verktøyet skal kunne brukes av andre fagfolk som arkitekter eller eiendomsutviklere.
Arbeidet avdekket at det er et behov for et beslutningsstøtteverktøy. Flere av informantene uttalte at det er viktig å få fram et godt grunnlag som kan brukes for å kunne ta de riktige beslutningene tidlige i planprosessen. Et verktøy vil kunne gi svar på hvilke konsekvenser et utbyggingsalternativ vil få både utslipps- og kostnadsmessig. Et verktøy med tilhørende veileder vil ikke bare kunne brukes for å jamføre ulike utbyggingsmønstre med tilhørende miljøkonsekvenser, men vil også kunne brukes aktivt i møte med både kommunale og private utbyggere. Det vil kunne brukes konstruktivt i for eksempel utfordrende planprosesser, hvor vedtatte knutepunktstrategier legges til side for private utbyggingsprosjekter som framstår som attraktive, men som bidrar til en mer spredt bosetting.
Hovedmålet i prosjektet er å utvikle et nettbasert verktøy som skal beregne energibehov, klimagassutslipp og kostnader for typiske bygninger og bosettingsstrukturer. Verktøyet skal kunne brukes som beslutningsstøtte og skal legge til rette for en bærekraftig by- og regionsutvikling.
Avgrensningen i prosjektet er at verktøyet ikke skal bidra til å optimalisere alle sider ved en områdeutbygging over flere faser, selv om noen informanter uttrykker at dette er et ønske. I første omgang ses det som nødvendig å bruke prosjektets ressurser på å dekke behovet som finnes i den tidlige planprosessen. Gode overordnede valg vil også gi kommuner og utbyggere et godt grunnlag for å gjøre gode optimaliseringer av området i en senere fase.
Noen av utfordringene i det videre arbeidet vil være å få utviklet et så helhetlig verktøy som mulig. Innholdet i verktøyet bygger på at det eksisterende datagrunnlag er tilgjengelig og holder en høy nok kvalitet. Svarene som genereres må være forståelige for beslutningstakere, utbyggere og andre relevante aktører knyttet til planprosessen.