Industrialisering av byggeprosessene. Status og trender
Research report
Published version
View/ Open
Date
2017Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [5911]
- Rapporter fra SINTEF Community [792]
- SINTEF Community [2285]
- SINTEF Fag; SINTEF Research [105]
Abstract
Forord.
Denne rapporten oppsummerer Fase 1 og 2 i en kartlegging av status og trender på feltet "industrialisert byggeprosess". Innholdet er utredet av forskere ved SINTEF Byggforsk, NTNU og SINTEF Raufoss Manufacturing.
Fase 1 var utarbeidelsen av en rapport bestilt og finansiert av BAE-programmet om temaet. Arbeidet ble utført første halvår 2016, og rapporten ble levert i endelig versjon september 2016. Fase 2 har vært å sende rapporten ut til aktører i næringen på høring og deretter gi ut rapporten som denne rapporten. Medlemmene i nettverket Bygdin – Bygge- og anleggsnæringens industrialiseringsarena – ble valgt ut som høringsinstanser. Arbeidet er finansiert gjennom nettverket Bygdin.
Rapporten har tre hoveddeler. I del 1 bretter vi ut feltet, tar et historisk sveip og analyserer hva som kjennetegner en industrialisert byggeprosess. Vi ser på forholdet mellom prosessene, produktet, folkene som er involvert og ytre drivere (globalisering, etterspørsel, lover og regler m.m.). Vi introduserer et kart hvor vi beskriver fem dimensjoner: organisering, variasjon, skala, automatisering og teknologibruk. Det å se disse i sammenheng gir et bilde av graden av industrialisering i byggeprosessene.
I del 2 legger vi frem eksempler på hva som rører seg på feltet innen forskning og praksis, både nasjonalt og internasjonalt. Vi trekker frem relevante erfaringer i andre industrier.
I del 3 beskriver vi noen utviklingstrender; læring fra andre industrier, fra manuelle til automatiserte prosesser, fra "off-site" til "on-site" industrialisering, økt kundetilpasning og fra komponentbaserte til sømløse produkter.
Et godt kunnskapsgrunnlag bidrar til en felles forståelse av hva vi mener med en industrialisert byggeprosess og til å sikre at videre FoU-arbeid plasserer seg riktig i forhold til status i BA-næringen og på forskningsfronten