Risikorammeverk for blågrønne tak
Research report
Published version
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Klima 2050 Report [49]
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [6120]
- SINTEF Community [2347]
Abstract
Blågrønne tak kan betraktes som en undergruppe av grønne tak der levende planter og deres substrater brukes som en del av en strategi for å håndtere overvann på takene. I motsetning til typiske grønne tak bygges blågrønne tak spesifikt for å håndtere overvann, som kan innebære at det bygges stor kapasitet for vannlagring eller at det tilrettelegges for forsinket avrenning. Sammenlignet med konvensjonelle tak blir blågrønne tak utsatt for litt ulike klimatiske påkjenninger og det kan dukke opp forskjellige utfordringer under prosessen med prosjektering, bygging og bruk. Særlig er det en utfordring å koordinere alle fagene som bidrar til utforming og utførelse av taket.
Denne rapporten er ment å gi et overordnet tverrfaglig overblikk til hjelp ved planlegging, prosjektering, bygging og bruk av blågrønne tak. Anvisningen peker på tema som må belyses og oppgaver som må løses, men det henvises til annen litteratur (f.eks. SINTEF Byggforskserien) for informasjon om hvordan løsningene skal utføres i praksis.
Det er tilstrebet at anvisningen skal være kort, praktisk og presis. Anvisningen er derfor utformet som en overordnet sjekkliste over aksjoner og oppgaver som må hensyntas og løses i de ulike fasene av en byggesak med videre henvisning til relevante kilder og verktøy.
Arbeidet er initiert innenfor SFI Klima 2050 og delvis skrevet i samarbeid med BIAprosjektet Urbane fordrøyende tak - Verktøykasse for prosjektering og utførelse. Arbeidet har sitt utspring i en doktorgrad om risikovurdering av blågrønne takløsninger, som ble igangsatt for å kartlegge de bygningstekniske aspektene ved grønne tak og avdekke eventuelle konflikter mellom taket som bygningskonstruksjon og som overvannstiltak.