Kvalitet på ombordfryst sei - Kuldeanlegg med ulike kuldemedium - C02 og ammoniakk
Research report
Published version
View/ Open
Date
2017-08-08Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF Ocean [1403]
- Rapporter fra SINTEF Ocean [461]
- SINTEF Ocean [1478]
Abstract
Ammoniakk i kuldeanlegg er vanlig i fiskeindustrien og har vært det over lang tid. De siste årene har C02 som kuldemedia økt i popularitet, og det har blitt tatt i bruk i flere sektorer, deriblant ombord på fiskefartøy. Ombord på tråleren Roald nes benyttes C02 for innfrysning av hvitfisk (sløyd og hodekappet) i platefrysere. Kunder av Nordic Wildfish, samt deres eksterne kvalitetsanalytiker, Otto Giskeødegård, har rapportert at kvaliteten på produktene fra dette fartøyet er bedre enn de fra andre fartøy.
Derfor ønsket FHF at SINTEF Ocean AS undersøkte kvaliteten av hvitfisk fryst i dette anlegget og sammenlignet det med hvitfisk fryst ombord Langenes, som har et konvensjonelt kuldeanlegg (med ammoniakk). Prosessene for øvrig skulle være mest mulig like. Det ble gjort flere analyser, både sensoriske og objektive av kvalitet på fisken, men det ble ikke funnet store forskjeller mellom båtene. Under de visuelle kvalitetsvurderingene kom Roaldnes litt bedre ut, men dette kan like gjerne ha med
halstørrelse å gjøre, siden det ene halet på Langenes var uvanlig stort. Et lite hal er kjent for å kunne gi bedre kvalitet på fisken sammenlignet med et stort hal.
Kvaliteten på fisken fra begge fartøyene var gjennomgående god, og det ble ikke funnet
noen store forskjeller.