dc.contributor.author | Digre, Hanne | |
dc.contributor.author | Angell, Snorre | |
dc.contributor.author | Sandbakk, Marit | |
dc.date.accessioned | 2017-07-15T16:44:45Z | |
dc.date.available | 2017-07-15T16:44:45Z | |
dc.date.created | 2017-07-15T14:31:45Z | |
dc.date.issued | 2004-07-06 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-14-06009-6 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2448771 | |
dc.description.abstract | Hensikten med toktet var å etablere status for kvalitet på NVG sild fanget med ringnot. Gjennom kvalitetsmålinger, avdekke hvor og i hvilke deler av fangstprosessen og ombordhåndteringen den største kvalitetsforringelsen finner sted. Det ble gjort en gjennomgang av fangstsituasjonen og logistikk om bord for å påpeke gode og mindre bra løsninger i forhold til fiskens kvalitet. Her er et utvalg av resultatene som ble funnet:
• Kjølekjeden var godt ivaretatt under toktet.
• Not er generelt et skånsomt fangstredskap og påfører fisk minimalt med ytre skader. Fangstprosessen kan imidlertid være stressende for fisken og den er utmattet før ombordtakingen starter.
• Dekksarrangementet er funksjonelt. Renner og fordelingskasser har imidlertid noen kanter og 90° vinkler som er ugunstige i forhold til skader på fisk. For å redusere total løftehøyde for fiskepumpen og unngå skader på fisk kan en vurdere bruken av fleksible slanger istedenfor renner og fordelingskasser.
• Dødeligheten av sild i nota lå i snitt på 58 %, noe som er høyt for notfanget fisk. Dette skyldes sannsynligvis den lange tida fra nota ble kastet til pumpingen startet, som var 4t og 30 min.
• Etter 3-4 timer var hele 83 % av fisken i rigor, noe som betyr at fisken var utmattet ved ombordtakingen.
• Andelen skader/kvalitetsfeil som bloduttredelse på gjellelokk og finner og skader på spord var høy for de fleste av fiskegruppene. Disse resultatene viser at slike skader sannsynligvis oppstår i nota og ikke om bord.
• Sildefileten hadde forholdsvis høyt innhold av blodflekker. Det var forholdsvis mye sild, 200 tonn, i forskningskvotekastet og trykkpåkjenningen på fisken vil være stor. Dette kan være årsaken til det høye innholdet av blodflekker i fisken. | nb_NO |
dc.description.sponsorship | FHL, Fiskeri og Havbruksnæringens forskningsfond, Innovasjon Norge, Norges forskningsråd | nb_NO |
dc.language.iso | mis | nb_NO |
dc.publisher | SINTEF Fiskeri og Havbruk | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | SINTEF Fiskeri og Havbruk;A27241 | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no | * |
dc.subject | Kvalitet | nb_NO |
dc.subject | Fillet quality | nb_NO |
dc.subject | Ringnot | nb_NO |
dc.subject | Ring net | nb_NO |
dc.subject | NVG sild (norsk vårgytende sild) | nb_NO |
dc.subject | NVG sild | nb_NO |
dc.subject | Norwegian spring spawning herring | nb_NO |
dc.subject | Fangstbehandling | nb_NO |
dc.subject | Catch handling | nb_NO |
dc.title | Pelagisk kvalitet – fra hav til fat - Delrapport VII: Tokt med M/S Zeta (ringnot) etter NVG sild, november 2003 | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | nb_NO |
dc.rights.holder | SINTEF Ocean | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1482335 | |
cristin.unitcode | 7566,2,0,0 | |
cristin.unitname | Fiskeriteknologi | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |