• Development of smart, low energy input heat pump drying for increased sustainability in organic food chain 

      Claussen, Ingrid Camilla; Bantle, Michael (SINTEF Rapport;, Research report, 2021)
      The quality of a product and sustainability of production depend on the cumulative impacts of each processing step in the food chain and their interplay. The future generation of organic food products will depend on both. ...
    • Innovasjonsarbeid i FME-ene, mars 2020 

      Gustavsen, Arild; Kvellheim, Ann Kristin; Medbø, Eirik Gjelsvik; Tomasgard, Asgeir; Coldevin, Grete Håkonsen; Kjølle, Gerd Hovin; Bergmann-Paulsen, Jonas; Brende, Hege; Claussen, Ingrid Camilla; Røkke, Petter Egil; Størset, Sigmund Østtveit; Mølnvik, Mona J.; Haug, Halvard; Marstein, Erik Stensrud (ZEN Memo;23, Research report, 2020)
      Fra innledningen. FME ZEN er et senter for miljøvennlig energi som skal utvikle løsninger for framtidens bygninger og byområder – løsninger som bidrar til at nullut-slippssamfunnet kan realiseres. FME ZEN skal vare i åtte ...
    • Integration of the control strategies for a heat pump dryer : D2.3 SusOrgPlus project 

      Bjørgen, Karl Oskar Pires; Bantle, Michael; Claussen, Ingrid Camilla (SINTEF Rapport;, Research report, 2021)
    • Overskuddsvarme som varmekilde. Barrierer og drivere for økt bruk av overskuddsvarme til bygningsoppvarming 

      Kauko, Hanne; Rotan, Magnus; Claussen, Ingrid Camilla; Kvellheim, Ann Kristin (ZEN Report;41, Research report, 2022)
      Gode samarbeidsmodeller kan fremme bruken av overskuddsvarme i områder Den varslede energikrisen i Europa sammen med økende andel strømproduksjon fra variable fornybare energikilder som vind og sol har gjort strøm til ...
    • Rasjonell klippfiskproduksjon 

      Indergård, Erlend; Bantle, Michael; Claussen, Ingrid Camilla (SINTEF Energi. Rapport;TR A7459, Research report, 2014)
      Prosjektet Rasjonell klippfiskproduksjon hadde som hovedmål å anbefale en rasjonell produksjon av klippfisk med jevn kvalitet for økt produksjon, effektivisering av arbeid samt reduserte drifts- og energikostnader. Prosjektet ...
    • Superchilling of organic food Part 2: Storage test with superchilled organic salmon and pork chops 

      Claussen, Ingrid Camilla; Gullsvåg, Per Egil; Bantle, Michael; Tolstorebrov, Ignat; Kvalsvik, Karoline Husevåg (SINTEF Energi. Rapport;TR A7629, Research report, 2017)
      Superchilling of organic salmon fillets and pork chop was investigated and the potential of the concept was documented for the organic sector, especially SMEs. Relative shelf life extensions of 14 days were documented for ...