• Rotatorier som levendefor til torskeyngel 

      Øie, Gunvor; Overrein, Ingrid; Storøy, Werner; Skjermo, Jorunn; Lee, Keshuai; Monsen, Marius; Størseth, Trond Røvik (SINTEF Fiskeri og havbruk rapporter;A112023, Research report, 2011-04-05)
      Stabil og forutsigbar produksjon av rotatorier er avgjørende for å lykkes med marin yngelproduksjon. I denne rapporten gis det en innføring i dagens kunnskap knyttet til rotatorier (DPI). Dette omfatter tema som generell ...
    • Sustainable resource production for manufacturing bioactives from micro- and macroalgae: Examples from harvesting and cultivation in the Nordic region 

      Chauton, Matilde Skogen; Forbord, Silje; Makinen, Sari; Sarno, Antonio; Slizyte, Rasa; Mozuraityte, Revilija; Standal, Inger Beate; Skjermo, Jorunn (Peer reviewed; Journal article, 2021)
      Micro- and macroalgae are a great and important source of raw material for manufacturing of bioactives and ingredients for food, feed, cosmetics, or pharmaceuticals. Macroalgae (or seaweeds) have been harvested locally ...
    • The kelp cultivation potential in coastal and offshore regions of Norway 

      Broch, Ole Jacob; Alver, Morten; Bekkby, Trine; Gundersen, Hege; Forbord, Silje; Handå, Aleksander; Skjermo, Jorunn; Hancke, Kasper (Journal article; Peer reviewed, 2019-01-18)
      We have evaluated the cultivation potential of sugar kelp (Saccharina latissima) as a function of latitude and position (near- and offshore) along the Norwegian coast using a coupled 3D hydrodynamic-biogeochemical-kelp ...
    • The Potential for Upscaling Kelp(Saccharina latissima) Cultivation in Salmon-Driven Integrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA) 

      Fossberg, Julia; Forbord, Silje; Broch, Ole Jacob; Malzahn, Arne; Jansen, Henrice M; Handå, Aleksander; Førde, Henny; Bergvik, Maria; Fleddum, Anne Lise; Skjermo, Jorunn; Olsen, Yngvar (Journal article; Peer reviewed, 2018-11-09)
      Integrated multi-trophic aquaculture (IMTA) has the potential of reducing open-cage fish farming impacts on the environment while also introducing new value chains. The aim of this study was to investigate the growth and ...
    • The Unique Lipidomic Signatures of Saccharina latissima Can Be Used to Pinpoint Their Geographic Origin 

      Monteiro, João; Rey, Felisa; Melo, Tânia; Moreira, Ana S. P.; Arbona, Jean‐François; Skjermo, Jorunn; Forbord, Silje; Funderud, Jon; Raposo, Diogo; Kerrison, Philip D.; Perrineau, Marie-Mathilde; Gachon, Claire; Domingues, Pedro; Calado, Ricardo; Domingues, M. Rosário (Journal article; Peer reviewed, 2020-01-08)
      The aquaculture of macroalgae for human consumption and other high-end applications is experiencing unprecedented development in European countries, with the brown algae Saccharina latissima being the flag species. However, ...
    • Tilrettelegging for dyrking av butare i Trøndelag. 

      Skjermo, Jorunn; Forbord, Silje; Steinhovden, Kristine; Handå, Aleksander (SINTEF Fiskeri og havbruk;A26345, Research report, 2014-09-25)
      Butare Alaria esculenta er en av de store tareartene som vokser langs Trøndelagskysten og som er attraktiv å begynne å dyrke med tanke på anvendelse til flere ulike produkter. Den vokser raskt, produserer mye biomasse og ...
    • Utgreiing av vekst hos dyrkede makroalger på en eksponert og en skjermet lokalitet i Møre og Romsdal 

      Skjermo, Jorunn; Broch, Ole Jacob; Endresen, Per Christian; Forbord, Silje; Lona, Eivind (SINTEF Ocean rapporter;2020:01053 A, Research report, 2020-11-10)
      I 2016 utførte SINTEF Ocean et oppdrag (TAREAL 1) for Møre og Romsdal fylkeskommune der matematisk modellering viste at betingelsene for dyrking av makroalger, og da spesielt sukkertare, ser ut til å være spesielt gode i ...
    • Variations in polyphenol and heavy metal contents of wild-harvested and cultivated seaweed bulk biomass: Health risk assessment and implication for food applications 

      Roleda, Michael; Marfaing, Hélène; Desnica, Natasa; Jónsdóttir, Rósa; Skjermo, Jorunn; Rebours, Celine; Nitschke, Udo (Journal article; Peer reviewed, 2018-07-27)
      Seaweeds are increasingly used in European cuisines due to their nutritional value. Many algal constituents, such as polyphenols, are important antioxidants and thus considered beneficial to humans. However, many seaweed ...