Utskiftbarhet av rør-i-rør-systemer. Resultater og råd basert på laboratorieprøving
Research report
Published version
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin - SINTEF AS [6013]
- Rapporter fra SINTEF Community [800]
- SINTEF Community [2322]
- SINTEF Fag; SINTEF Research [105]
Abstract
Byggteknisk forskrift (TEK17) stiller krav til at innvendige vanninstallasjoner skal være lett utskiftbare samt at en lekkasje enkelt skal kunne oppdages og ikke føre til skade på installasjoner og bygningsdeler. Rør-i-rør-system er utviklet for å tilfredsstille disse funksjonskravene.
Erfaring viser at plassmangel i bygningskonstruksjonen, lange rørstrekk, samt mange og krappe bend er vanlige utfordringer i dagens norske bygg. På denne bakgrunn var det ønskelig å kartlegge utskiftbarheten av dagens rør-i-rør-systemer gjennom testing i laboratorium.
Graden av utskiftbarhet til et rør-i-rør-system varierer mellom forskjellige leverandører og dimensjoner. Det er flere faktorer som påvirker utskiftbarheten. En samlet vurdering er derfor nødvendig i hvert enkelt tilfelle. Testing og erfaring tilsier at veggboksen er det mest kritiske punktet for utskiftbarheten. For å gjøre det enklere å trekke ut innerrøret bør man derfor se mer på utformingen av veggboksen. Det anbefales også at dimensjonen på varerøret økes for enkelte leverandører, slik at det er mer klaring til innerrøret.
Utover produktegenskapene til et rør-i-rør-system påvirkes utskiftbarheten i høy grad av hvor rommene med vanninstallasjoner er plassert og tilgjengelige føringsveier til rommene. Utskiftbarheten til et system er med andre ord like mye et resultat av prosjektering som montering. Det anbefales derfor at bygningens sjaktbehov og føringsveier for tekniske installasjoner planlegges tidlig i prosjekteringsfasen.