• Application Of Refrigeration Technologies For Energy Efficient Production Of Fish Protein Hydrolysates 

      Sherman, Prem Kumar; Tolstorebrov, Ignat; Widell, Kristina Norne; Hafner, Armin; Nordtvedt, Tom Ståle (Chapter; Peer reviewed, 2022)
      Fish protein hydrolysate (FPH) is one of the most efficient and sustainable way to recover the valuable nutrients from fish remaining materials and has a widespread application. However, the production of FPH demands ...
    • The effect of freeze-chilling on quality changes of cod loins (Gadus morhua) during chilled storage 

      Uglem, Solveig; Nordtvedt, Tom Ståle; Greiff, Kirsti (Chapter; Peer reviewed, 2022)
      Fish is highly perishable and has a short shelf-life. Freeze-chilling involves freezing and frozen storage followed by thawing and chilled storage. It offers more sustainable logistic benefits as it enables the products ...
    • Effects of drying on the nutrient content and physico-chemical and sensory characteristics of the edible kelp Saccharina latissima 

      Stévant, Pierrick Francois Denis; Indergård, Erlend; Ólafsdóttir, Aðalheiður; Marfaing, Hélène; Larssen, Wenche Merete Emblem; Fleurence, Joël; Roleda, Michael; Rustad, Turid; Slizyte, Rasa; Nordtvedt, Tom Ståle (Journal article; Peer reviewed, 2018-03-23)
      The effects of convective air-drying at 25, 40, and 70 °C and freeze-drying on the quality of the edible kelp Saccharina latissima to be used for food were investigated. Based on the analysis of the carbohydrate and amino ...
    • Fersk linefanget brosme som råstoff til filetproduksjon - Lagringsstudie og tineforsøk 

      Uglem, Solveig; Dalsvåg, Hanne; Svendsen, Eirik Starheim; Skavang, Pernille Kristiane; Schei, Marte; Hatlebrekke, Hanne Hjelle; Grimsmo, Leif; Nordtvedt, Tom Ståle (SINTEF rapport;2022:01117 A, Research report, 2022-11-01)
      Brosme (brosme brosme) er en bunnlevende torskefisk som lever i Atlanterhavet, i vest langs Amerikas kyst og i øst langs Norgeskysten samt mellom Irland og Island. Brosme benyttes i dag hovedsakelig som råvare til produksjon ...
    • Fersk linefanget brosme som råstoff til filetproduksjon - Teknologikartlegging og produksjonsforsøk 

      Uglem, Solveig; Dalsvåg, Hanne; Grimsmo, Leif; Tveit, Guro Møen; Nordtvedt, Tom Ståle (SINTEF Ocean rapporter;2022:01074 A, Research report, 2022-10-24)
      Brosme (Brosme brosme) er en bunnlevende torskefisk som lever i Atlanterhavet, i vest langs Amerikas kyst og i øst langs Norgeskysten samt mellom Irland og Island. Gjennom særlig line-, garn- og trålfiske fanges brosme som ...
    • Filetproduksjon av brosme - En enkel kost-nytte-analyse 

      Grimsmo, Leif; Myhre, Magnus Stoud; Nordtvedt, Tom Ståle; Tveit, Guro Møen; Dalsvåg, Hanne (SINTEF rapport;2023:00144 A, Research report, 2023-01-31)
      Brosme (brosme brosme) benyttes i dag hovedsakelig som råvare til produksjon av tørrfisk og klippfisk, men det er et mål å øke verdiskapningen fra denne arten. En mulighet til å øke verdiskapningen er produksjon av filet ...
    • Forlengelse av prerigortid for laks ved superkjøling 

      Nordtvedt, Tom Ståle; Tobiassen, Torbjørn; Rotabakk, Bjørn Tore (SINTEF Fiskeri og havbruk;A 27085, Research report, 2015-06)
      Levende fisk transport med utslipp av brønnbåtvann i sjø og påfølgende lagring i ventemerder er en stor risikofaktor for sykdomsspredning mellom merder. I forbindelse med utvikling av slaktebåten "Tauranga" er det behov ...
    • Kartlegging og optimalisering av industrielle konsepter for refresh-produkter av hvitfisk - Refresh 

      Uglem, Solveig; Svendsen, Eirik Starheim; Nordtvedt, Tom Ståle; Tveit, Guro Møen; Widell, Kristina Norne; Schei, Marte; Erikson, Ulf Gøran; Standal, Inger Beate (SINTEF rapport;2022:00505 A, Research report, 2022-05-20)
      Målet for dette prosjektet har vært å kartlegge industrielle prosesser for produksjon av refresh-produkter av hvitfisk, vurdere hvordan enkelte deler av prosessen påvirker kvalitet, og identifisere tiltak som kan settes ...
    • Modelling of Crystallization During Freeze-Concentration of Hydrolysates 

      Khan, Muhammad Umar; Tolstorebrov, Ignat; Widell, Kristina Norne; Hafner, Armin; Nordtvedt, Tom Ståle (Chapter; Peer reviewed, 2022)
      Dewatering of fish protein hydrolysates is energy intensive process. The freeze concentration is one of the solutions, which provide high quality of concentrate, energy efficiency and sustainability of the hydrolysate ...
    • A Novel Concept for Sustainable Food Production Utilizing Low Temperature Industrial Surplus Heat 

      Reyes-Lúa, Adriana; Straus, Julian; T. Skjervold, Vidar; Durakovic, Goran; Nordtvedt, Tom Ståle (Peer reviewed; Journal article, 2021)
      Low temperature industrial surplus heat represents a major energy source that is currently only rarely utilized due to its low quality. An agricluster allows for the leveraging of this low-quality heat and, hence, may ...
    • Sluttrapport - Optimal kjøling av pelagisk fisk i nedkjølt sjøvann (RSW) ombord Del 2 (forprosjekt) 

      Widell, Kristina Norne; Nordtvedt, Tom Ståle (SINTEF Fiskeri og Havbruk reports;A27913, Research report, 2016-11-07)
      Forprosjekt 2: Optimal kjøling av pelagisk fisk, med fokus på kolmule Man har de siste 40 årene hatt mye utvikling innenfor kjøling og behandling av pelagisk fisk ombord i fiskefartøy. Kjøleanleggene har blitt større og ...
    • "State of the art" innen teknologi, FoU og dagens drift av RSW-anlegg for pelagisk flåte 

      Nordtvedt, Tom Ståle; Fossum, John André; Heide, Mats Augdal; Erikson, Ulf Gøran; Gjøsund, Svein Helge; Ladam, Yves (SINTEF Fiskeri og havbruk;A22121, Research report, 2012-01-31)
      RSW kjøling i den pelagiske flåten Vi ser her på tidligere utført arbeid innen tankdesign og kjøleprinsipper for RSW anlegg om bord. Søkelyset rettes også mot nybygg i næringen, og andre sektorer med lignede utfordringer.
    • "State of the art" innen teknologi, FoU og dagens drift av RSW-anlegg for pelargisk flåte 

      Nordtvedt, Tom Ståle; Fossum, John André; Heide, Mats Augdal; Erikson, Ulf Gøran; Gjøsund, Svein Helge; Ladam, Yves (SINTEF Fiskeri og havbruk rapporter;A22121, Research report, 2012-01-31)
      RSW kjøling i den pelargiske flåten. Vi ser her på tidligere utført arbeid innen tankdesign og kjøleprinsipper for RSW anlegg om bord. Søkelyset rettes også mot nybygg i næringen og andre sektorer med lignende utfordringer.
    • Variasjon i kvalitet og holdbarhet for refreshprodukter av torsk - "Refreshed" 

      Uglem, Solveig; Tveit, Guro Møen; Nordtvedt, Tom Ståle; Schei, Marte; Dalsaune, Solvår Iren; Standal, Inger Beate (SINTEF rapport;2022:00504 A, Research report, 2022-05-20)
      Refreshed produkter, dvs. produkter som blir fryst, for deretter å tines og presenteres "refreshed" til forbruker, er et segment i vekst. I denne studien er det undersøkt hvilken effekt frysing og tining, samt kjølelagring ...
    • Veileder - Industrielle konsepter for refresh produkter av hvitfisk 

      Tveit, Guro Møen; Uglem, Solveig; Svendsen, Eirik Starheim; Nordtvedt, Tom Ståle; Widell, Kristina Norne (SINTEF Ocean rapporter;2022:00544 A, Research report, 2022)
      En refresh-produksjon henviser til produkter som har vært fryst, lagret og tint en eller flere ganger gjennom verdikjeden fra fangst til butikk. En vanlig metode for en refresh-produksjon av hvitfisk er å produsere ...