• On-board Live Storage of Atlantic Cod (Gadus morhua): Effects of Capture Stress, Recovery, Delayed Processing, and Frozen Storage on Fillet Color Characteristics 

      Erikson, Ulf Gøran; Tveit, Guro Møen; Bondø, Morten Steen; Digre, Hanne (Journal article; Peer reviewed, 2019-11-11)
      On-board live storage of Atlantic cod caught by trawl was evaluated as a potential method to improve the color characteristics of fillets. Before slaughter and processing, the fish were: (i) stored live for 3–6 h, (ii) ...
    • Overpumping av makrell (Ill) Effekt pa fangstkvalitet, resultater fra tokt 2014 

      Digre, Hanne; Tveit, Guro Møen; Solvang-Garten, Torfinn; Eilertsen, Aleksander; Schei, Marte (SINTEF Fiskeri og havbruk;A26559, Research report, 2014-12-18)
      Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Dette er 3. ...
    • Overpumping av makrell - Effekt på fangstkvalitet - Sammendrag av resultater fra tokt gjennomført i 2012, 2013 og 2014 

      Tveit, Guro Møen; Digre, Hanne; Aursand, Ida Grong; Solvang-Garten, Torfinn; Eilertsen, Aleksander; Schei, Marte (SINTEF Fiskeri og Havbruk;A26694, Research report, 2015-02-10)
      Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et an·net fartøy (overpumping) etter at pumping ...
    • Production of Protein Hydrolysates from Cod (Gadus morhua) Heads: Lab and Pilot Scale Studies 

      Remme, Jannicke; Tveit, Guro Møen; Toldnes, Bendik; Slizyte, Rasa; Carvajal, Ana Karina (Journal article; Peer reviewed, 2022)
      Cod heads were hydrolysed using different enzymes (Alcalase, Flavourzyme, Papain, Bromelain, and Protamex) at concentration of 0.1% for 1 hour and different water/raw material ratios. The most promising processing conditions ...
    • ReValue project Report – Deliverable 1.2 - Logistics and Cold Chain Management Concepts - OC2020 A-094 

      Dasgupta, Mani Sankar; Routroy, Srikanta; Bhattacharyya, Souvik; Sultan, Abdullah; Saini, Santosh Kumar; Gupta, Khushboo; Kaushik, Nutan; Widell, Kristina Norne; Tveit, Guro Møen; Thakur, Maitri (SINTEF Ocean rapporter;OC2020 A-094, Research report, 2020-08-06)
      This is a summarised report conveying deliverable D1.2 (i.e. Logistics and cold chain management task) of WP1 in the Revalue project. The results mentioned in this report have been derived from the proceedings communicated ...
    • Summary of Workshop and project meetings in Mumbai, 27-30 Nov 2018 - Projects: ReFood and ReValue 

      Widell, Kristina Norne; Tveit, Guro Møen; Thakur, Maitri; Aursand, Marit (SINTEF Ocean rapporter;2019:00362, Research report, 2019-03-22)
      Workshop in Mumbai 27-30 Nov 2018 This report is a summary of meetings, activities and ideas from the 2018 combined RE-food symposium and ReValue open-day conducted in Mumbai November 2018. The annual meeting is organized ...
    • Toktrapport - Evaluering av ny slaktelinje om bord på Meines april 2017 

      Digre, Hanne; Tveit, Guro Møen; Schei, Marte; Øye, Elling Ruud (SINTEF Ocean;2017:00369, Research report, 2017-09-21)
      Nye Molnes representerer vilje og mulighet i forhold til automatisering og kvalitetsheving for norsk fiskerinæring. Denne rapporten beskriver resultater fra forsøk gjennomført ombord på tråleren M/Tr Molnes i april 2017. ...
    • Traceability of hides through the supply chain - Norilia Hide Case 

      Tveit, Guro Møen; Thakur, Maitri; Vevle, Geir; Mehta, Shraddha; Standal, Inger Beate; Greiff, Kirsti; Indergård, Erlend; Yurt, Tufan (SINTEF Ocean AS rapporter;2019:00728 A, Research report, 2019-07-02)
      This study is a part of iProcess project funded by the Research Council of Norway (NFR 255596). The aim of this study was to evaluate various data capture technologies for traceability of hides in a pilot setting. The RFID ...
    • Utvikling av beste praksis for pumping av pelagisk fisk 

      Tveit, Guro Møen; Solvang-Garten, Torfinn; Eilertsen, Aleksander; Digre, Hanne (SINTEF Ocean;OC2017 A-069, Research report, 2017-03-15)
      Hensikten med prosjektet har vært å klarlegge og komme med anbefalinger for forbedringsområder for pumping- og overpumping av makrell basert på tidligere gjennomførte prosjekter, tilgjengelig litteratur og følgende ...
    • Valorisation of Frozen Cod (Gadus morhua) Heads, Captured by Trawl and Longline by the Oceanic Fleet, by Enzymatic Hydrolysis 

      Remme, Jannicke; Tveit, Guro Møen; Bondø, Morten Steen; Slizyte, Rasa; Ólafsdóttir, Aðalheiður; Jónsdóttir, Rósa; Geirsdóttir, Margrét; Carvajal, Ana Karina (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      In the Norwegian oceanic fleet, whitefish onboard processing creates a great amount of rest raw materials. Cod heads are nutritious and a good source for production of high-quality marine peptides. Frozen cod heads, captured ...
    • Value stream map and supply chain interdependencies in India - Surimi case - OC2020 A-010 

      Dasgupta, Mani Sankar; Routroy, Srikanta; Bhattacharyya, Souvik; Sultan, Abdullah; Saini, Santosh Kumar; Gupta, Khushboo; Kaushik, Nutan; Widell, Kristina Norne; Tveit, Guro Møen; Thakur, Maitri (SINTEF Ocean rapporter;OC2020 A-010, Research report, 2019-05-29)
      This report is a part of WP1 in the Revalue project and presents the findings from process mapping of the Surimi value chain in India. There are many factors which have been identified as critical in maintaining fish and ...
    • Variasjon i kvalitet og holdbarhet for refreshprodukter av torsk - "Refreshed" 

      Uglem, Solveig; Tveit, Guro Møen; Nordtvedt, Tom Ståle; Schei, Marte; Dalsaune, Solvår Iren; Standal, Inger Beate (SINTEF rapport;2022:00504 A, Research report, 2022-05-20)
      Refreshed produkter, dvs. produkter som blir fryst, for deretter å tines og presenteres "refreshed" til forbruker, er et segment i vekst. I denne studien er det undersøkt hvilken effekt frysing og tining, samt kjølelagring ...
    • Veileder - Industrielle konsepter for refresh produkter av hvitfisk 

      Tveit, Guro Møen; Uglem, Solveig; Svendsen, Eirik Starheim; Nordtvedt, Tom Ståle; Widell, Kristina Norne (SINTEF Ocean rapporter;2022:00544 A, Research report, 2022)
      En refresh-produksjon henviser til produkter som har vært fryst, lagret og tint en eller flere ganger gjennom verdikjeden fra fangst til butikk. En vanlig metode for en refresh-produksjon av hvitfisk er å produsere ...