Helhetsvurdering for bruk av kaliumklorid som salterstatter i matvarer
Greiff, Kirsti; Grini, Ida Synnøve; Hovland, Ellen-Margrethe; Sødring, Marianne Sundt; Brunborg, Linn Anne; Knutsen, Gunn Harriet
Report
Published version
View/ Open
Date
2018-04-18Metadata
Show full item recordCollections
- SINTEF Ocean [1383]
Abstract
Norsk matindustri representert i SaltNett, ønsker en tydeligere anbefaling av mulighetsrommet for bruk av kalium som salterstatter i mat, for ytterligere saltreduksjon i sine matvarer.
SaltNett1 ber Helsedirektoratet å initiere bestilling av en oppdatert nytte- og risikovurdering av bruk av kaliumklorid som salterstatter i mat, basert på ny kunnskap og realistiske nivåer av kaliumklorid. SaltNett ønsker en total vurdering av bruk av kalium som salterstatter, hvor positive helseeffekter av å redusere natriuminnholdet veies opp mot potensielle negative effekter av økt kaliuminnhold i kostholdet (beregnet på realistiske nivåer: 10, 20 og 30 % på vektbasis). Subsidiert ønskes en oppdatering av VKM-rapporten "Vurdering av nytte og risiko ved å bruke kaliumklorid som salterstatter i produksjon av matvarer" hvor det gjennomføres nye beregninger med 10, 20 og 30 % erstatning på vektbasis, som vil være realistiske nivåer.